Scrisoare către mine

Draga mea,

Tu încă nu ai habar că îți voi scrie. Abia ce ai împlinit zece ani iar lumea ta se învârte în jurul vatei de zahăr și-a juliturilor din genunchi. Nu te mai chinui să tragi de părul ăla, că așa va sta toată viața – creț și ciufulit. Ah, chiar și cearcănele sunt draguțe, chiar dacă mai târziu vei da o căruță de bani să le acoperi.

Dacă stau bine și mă uit la tine, numai au loc alte julituri în genunchi, i-ai ticsit de semne, iar pielea nici că poate fi mai neagră la cât ai umblat brambura prin soare. Vara ești ca un pui rumenit la cuptor, dar crescut cu iarbă naturală și nu concentrate. Iarna degeaba te chinui să pui încă o pereche de pantaloni pe dedesupt, doar să arăți și tu mai grasă pentru că în viitor o să-ți lași creierii pe bandă pentru a mai da un centimetru.

Știu că în fiecare zi vii acasă supărată de la școală pentru că bullying și pentru că te-ai săturat să auzi comentarii răutăcioase cum că ești prea brunetă sau pentru că nu ai părul lung și blond. Mai târziu vei vedea aceste trăsături ca fiind cele mai frumoase din lume.

Iubești tot ce te înconjoară, de la câini maidanezi pricăjiți la gâștele de pe stradă, dar încă nu ai învătat să te iubești pe tine. Vei ajunge și la asta. O să-ți dai seama că fără tine nu ești nimic. Nu o să cauți perfecțiunea. O să te accepți așa cum ești, fără să stai pe gânduri. Și alții te vor accepta în viața lor. Tot fără să stea pe gânduri.

Văd că nu ai foarte mulți prieteni. Ce să vezi tu, draga mea nici în viitor nu vei avea. Îi vei număra pe degetele de la mână, dar vor fi buni. Buni de stă lingurița în cafea. Te vei distra și vei râde mult. Vă veți scoate unul pe altul din rahaturi. Tu o să ai întodeauna rol de psiholog pentru ei și-un umor negru. La început vei părea scoasă din alt film, dar îi vei cuceri, treptat cu sinceritatea ta.

Degeaba te chinui cu cartea aia de mate. Dă-o dracu! Trebuia să nu o mai lipești după ce ai aruncat-o pe pereți. Nu prea îți va folosi. Tu învață cât să ai habar și să nu te păcălească nimeni la bani. O să-ți placă mult româna, o să vezi. O să fii foarte bună și-o să dai la litere. Să nu te simți vinovată că  stai ascunsă și citești La Medeleni în loc să-ți faci tema la mate. O să vezi că la un moment dat toate acestea vor lua o turnură favorabilă.

Știu că visezi să te faci arheolog. Ai văzut tu pe TVR1 niște reportaje minunate și ți-ai propus să ajungi să sapi și tu în căutare de adevăr. Țin să te dezamagesc. Vei săpa în adâncul tău după resurse interioare care să te ajute să nu mori dracului de foame. Am exagerat puțin. Vei avea parte de multe căutări ale identității, dar vei face și lucruri care contează. Mici, dar cu un impact puternic în subconștientul celorlați. Cel puțin vei descoperi că îți place scrisul. Și te va elibera. La început va fi în scop terapeutic, după care va face parte din tine.

Dacă acum ai revolte mici, cu timpul ele vor fi mari. Să nu te sperii de ce e în tine. Vei învăța  la un moment dat să te exteriorizezi destul de șlefuit, chiar dacă vei avea multe episoade de revoltă și ripostă. Îți vor repugna multe, dar vei descoperi ceva ce ne scoate pe noi românii din rahat – umorul. Așa că stai liniștită,draga mea. Nu te vei plictisi cu tine însăți.

Ai dreptate. Nu te chinui cu fustele pentru că pantalonii te reprezintă cel mai bine. Lărguți, boyfriend style pentru că vei ține mult la comoditate. Și nici de forme nu o să-ți pese. O să ai momente de rebeliune vestimentară și niciodată nu o să te împaci cu negru. Acțiunea de a susține o să fie egală pentru tine cu a încorseta. Și o să te sufoci. Nu-i bai, las-o așa, oricum o să ai destule încorsetări sociale. Aici lucrurile nu se vor schimba.

Acum nu te fascinează florile, decât poate să le simți sub tălpi când alergi frenetic jucându-te de-a va-ți ascunselea. Mai încolo vei face o obsesie pentru ele și vor fi madlena ta. Implicit parfumurile, pe care vei avea un talent de a le recunoaște și de a reține cât mai multe mirosuri.

O să fii destul de norocoasă. La un moment dat o să ai un noroc nesimțit. Din acela care tâmpește pe cei care asistă. O să te bagi în multe competiții, pe care o să le și câștigi. Într-o zi călduroasă de iarnă petrecută în Anglia, o să-ți sune telefonul. Tipa de la capătul firului o să te anunțe că ai câștigat un pampering basket de Crăciun la o competiție la care nici nu te-ai înscris. O să te duci bucuroasă să-l revendici și va fi plin cu dulciurile și vinurile tale preferate.

Mai devereme, undeva prin facultate, o să-ți pice la restanța de la literatură engleză singura operă pe care ai apucat să o înveți – Moby Dick. Să nu mai pomenesc de licență unde se vor trage bilete cu subiectele pe care le-ai preconizat în acea dimineață. Dar asta nu e nimic. Vei avea noroc de oameni speciali.  Da, cred că ăsta e norocul tău cel mai mare.

Cam atât ar trebui să știi, draga mea. Restul… vezi tu cum te descurci.

Te pup!

Cu drag,

A

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.