Sunt o mediocră excelentă

Da! Fără bla-bla-uri, cu siguranță sunt mediocră. Nu am nici cel mai mic habar despre cum ar trebui să stau la masă, care este ordinea tacâmurilor și din ce pahare se bea vinul. Câteodată mănânc direct cu mâna. Da, v-am zis în titlu – mediocră excelentă.

Am o mare problemă cu orientarea în spațiu. Pot avea o mie de gps-uri, că tot mă rătăcesc. Nu pot să fac diferența între dreapta și stânga, adică pot, dar stau preț de două secunde să mă gandesc cu ce mână scriu și apoi fac conexiunea. Instructorul meu auto mi-a spus că ar fi bine să-mi fac un D cu markerul pe dreapta și un S pe stânga. Mă mai gândesc. Cu toate astea, mâinile mele fac minuni cu o pensulă în mână. Am precizie, fac desene din tempera și natură statică din ulei.

Îmi place să citesc lecturi de calitate. Pentru mine Albert Camus e tăticul, Milan Kundera unchiul, James Joyce bunicul, pe linia paternă. Nu suport bălării ca cele scrise de Jojo Moyes și nici rahatul The Secret. Dacă înainte căutam cu ardoare cărți motivaționale și secretele succesului, acum acestea mă plictisesc teribil. Cu toate astea, gusturile mele cinefile oscilează între Breakfast at Tiffany’s și Bravo, ai stil. Da, mă uit la acea emisiune. Și-mi place. Alimentează în mine dorința primară de conflict și mă și amuză. Cât despre Breakfast at Tiffany’s e filmul meu de suflet. L-am revăzut de zeci de ori cu aceeași placere.

Sunt adepta vorbitului corect gramatical, dar când ajung acasă scot farfuriile pă masă și mă întreb dă ce naibii nu vine mai repede primăvara.

Am o mare compasiune pentru animale și mă simt foarte bine în preajma lor. Dacă aș avea spațiu aș lua de pe stradă câini, pisici, orice.

Cu toate acestea,nu mă dau în lături să pun gura pe o coastă de porc. Dacă as sta sa conștientizez cu siguranță as renunța la carne. Dar aici in România, unde toate sunt scumpe, ce dracu’ să mănânc? Țin minte că atunci când eram copil nu voiam să pun gura pe carne și de fiecare dată întrebam ce este. Mă păcăleau că este o carne specială, doar ca să mănânc.

Flutur din gene, mă dau cu ruj și beau bere. Nu mă dau în lături de la o bere bună, savurată la o teresă, vara. Dacă aș fi în Spania probabil că aș înlocui-o cu Sangria, așa de mult îmi place, dar mă rezum la ce se poate pe plaiurile mioritice. Apa plată se bea acasă, nu se merită să dai banii pe ea în oraș.

Și da, scriu și pentru apreciere. Când încrederea își ia vacanță simt că nu contez. Atunci am nevoie să aud cuvinte frumoase. Dacă mai pun la socoteală că sunt femeie, asta multiplică dorința de complimente. Citeam, recent despre individualism. Toți occidentalii cred în individualism. Adică valoarea unei persoane nu este definită prin ceea ce cred alții despre el. Dimpotrivă, doar acea persoană își cunoaște valoarea, nu alții. Dacă la școală colegii fac glume și râd pe seama unui alt coleg, acelui coleg profesorii îi spun să nu ia în seamă pentru că doar el își cunoaște adevărata valoare.

În trecut nu se credea în individualism. Valoarea unei persoane era determinată de rolul ei în societate și despre ce cred alții. Astfel încât, Napoleon când era copil nu avea camera lui în care să pună postere pe pereți și să se joace cu sabia la doisprezece noapte, ci doarmea cu alți copii de nobili.

Am avut mai târziu revelația că sunt o mică piesă în univers. Plasată bine, ce-i drept, dar care nu trebuie să demonstreze cu ardoare că poate, că drege, că face. Fără să stau prea mult pe gânduri am chemat mediocritatea la cafea, am servit-o cu un biscuit și ne-am împrietenit naibii odată.

Acum eu și mediocritatea stăm la povești, ne facem masaj la tâmple una alteia, când viața începe să devină grea și când așteptările proprii nu ne lasă să dormim liniștite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.