De ce să te uiți La Casa de Papel

Am descoperit un serial bun. Bun tare, de îți stă mintea în loc. Contextul? O răceală, sau viroză ce mama mă-sii o fi fost mi-a dat una în moalele capului și m-a țintit la pat câteva zile, așa că nu mi-a rămas decât să caut pe Netflix ceva bun.

La Casa de Papel sau în engleză Money Heist este o producție spaniolă, care a fost difuzată pentru prima dată în 2017, în Spania, după care a luat amploare și în alte țări, devenind globală.

Despre ce este vorba? Un jaf bine pus la punct la Monetăria Spaniei. Opt infractori împreună cu El profesor plănuiesc să intre în Monetăria Spaniei și să tipărească 2.400 de miliarde de euro. Până aici nimic ieșit din comun, cu o acțiune interesantă, serialul nu dă de bănuit că va ieși din tiparele unui jaf armat clasic. Pentru a printa bacnotele ei au nevoie de unsprezece zile, în care vor trebui să stea închiși în bancă.

Am auzit des de acest serial, dar nu m-a tentat foarte mult din cauza temei jafului. Doar că e mai mult de atât. E mind blowing pentru complexitatea personajelor, crearea de anti-personaje – antiheroe, cum spun spaniolii și pentru simbolurile sale.

Masca pe care ajung să o poarte răpitorii, dar și ostaticii îl reprezintă pe celebrul pictor spaniol, Salvador Dali. Aici producătorii au fost naționaliști, așa că bravo lor. Ea simbolizează răzvrătire, carismă și geniu. Dali a fost exmatriculat de la Academia de Arte pentru că instiga studenții la proteste împotriva sistemului de învățământ.  La început crea tablouri pe fondul delirului și își dorea să devină milionar. Are la vremea aceea o tehnică de marketing extraordinară, formându-și singur o imagine în presă de geniu narcisist.

În La casa de Papel regăsim genialitatea unui profesor, care face ca lucrurile să iasă după bunul plac.

Ah, era să uit. Toate personajele stabilesc de la început să-și ascundă identitatea și să-și ia nume de orașe. Astfel avem Tokyo, Rio, Berlin, Moscova, Denver, Helsinki, Nairobi, Olso și Profesorul, care este capul operațiunii.

Avem personaje mișto încă de la început. Tokyo ( naratorul ) este o tipă al cărui iubit moare împușcat de polițiști la începutul serialului. Este o tipă evervescentă, care face multe greșeli atunci când se îndrăgostește, un fel de Mrs Smith, dar într-o manieră mai copilăroasă și neșlefuită. Este inima serialului, dacă ar fi să alegem un organ.

la-casa-di-carta-3.001

Dacă tot am vorbit despre inimă, hai să vorbim și despre creier.  Este vorba despre El profesor, acest geniu motherfucker, care conduce operațiunea. Introvertit, plictisitor, ar părea că nu prezintă niciun interes, dar echilibrează echipa. Un tip pe care nimeni nu l-ar asocia cu ilegalitățile sau cu vreun plan criminal și care a plănuit minuțios jaful de ani de zile. Știe tot, observă tot, anticipează tot.

La-casa-De-papel-Money-Heist-El-profesor-Professeur-Glasses-Eyewear-Mask-Sunglasses-Props-Decor-Alvaro

Rio este un tânăr hacker îndrăgostit nebunește de Tokyo. Este cel mai puțin periculos dintre toți și va avea tentative de a abandona operațiunea. Nu prezintă teamă pentru ostatici, fiind plăcut de către toți. Rio mai mult decât un hoț este un îndrăgostit.

e9090199004dc95f0f8620c44eef7e62

Să ajungem puțin cu picioarele pe pământ și să trecem la infractori mai periculoși. Berlin, preferatul meu, e sarea și piperul acestui serial.

berlin 3

Numit de El Profesor liderul grupului, conduce activitatea până la sfârșit. Este antipatic, narcisisit , imprevizibil și prezintă un comportament execrabil față de ostatici. Cu toate acestea, are gusturi foarte fine și este manierat. Nu reușim să ne dăm seama de adevăratele intenții. Este prin exceleță un anti-personaj.

Helsinki reprezintă forța brută a grupării. Este de origine sârbă, atât în viața reală, cât și în serial și este luat mai mult să fie „carne de tun” sau soldat  în acea operațiune. Comunicarea nu e punctul lui forte, vorbește foarte puțin și pune întrebări doar când este cazul. Are un trecut dur și violent, iar banii pe care îi fură îi trimite familiei din Serbia.

hqdefault

Sunt multe personaje faine. Le-am enumerat pe cele preferate de mine. Pe scurt mi-a plăcut. Cel mai interesant la acest serial este că nu poți să anticipezi până la capăt. Și atunci intervine un imprevizibil care de fapt era previzibil. Și totul prinde contur.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.