Spuse și nespuse despre Anglia

Când ești turist și călătorești în diferite colțuri ale lumii totul ți se pare proaspăt, interesant și frumos. Ai parte de o scindare a sinelui, de o evaporare a tuturor grijilor și bineînțeles de experiențe noi. Când am ajuns prima dată în Londra mă simțeam precum casă aerisită de briza marină a familiei Ramsay din romanul Virginiei Woolf. Eram așa de ușoară încât aș fi sărit fără probleme de pe un acoperiș pe altul și mi-aș fi alungit picioarele încât să mă pot cățăra în London Eye. Dar înghețata pe care o mănânci pe London Bridge are un gust diferit dacă o mănânci ca turist, față de cea pe care o mănânci ca localnic.

Lucruri nespuse

Oricâte aspecte pozitive ar avea un loc adoptiv, dorul de casă nu-l stinge sau vindecă nimeni. Ceaiul de la ora cinci, care chiar se servește la ora cinci la mine la serviciu, nu poate să-l calmeze. Am observat că este apăsat sub preș de mulți români, care-l îndeasă cu propriile nereușite, încoronate de un sistem prost.

Mulți români în UK sunt triști. Sunt triști pentru că le lipsește familia, pentru că o mare parte nu se pot exprima în limba de aici cum și-ar dori, pentru că al dracu’ de video call sau facetime nu are opțiune de atingere. Devine amuzant când te gândești să-ți faci vacanța în România, pe când ceilalți aleargă după destinații exotice.

Ce mă enervează cel mai tare? Români care nu-și învață copiii limba noastră. Cât de tare să te fi scârbit o țară încât să lași totul? Mă doare să vad asta și îi consider dobitoci. Un copil poate asimila concomitent patru limbi, scuza cu ” nu poate prinde două limbi în același timp ” e bullshit. Am întâlnit un copilaș, pe care l-am întrebat cum îl cheamă.

-Simon, tell the lady your name, please! Whaat ?( ca să fiu și eu în asentiment cu ea )

Mi-au venit o mie de întrebări în minte. Oare ea cu soțul vorbește în casă doar în engleză? Oare când se ceartă îi spune you bloody bastard? Copilul a pierdut din start unul dintre lucrurile cele mai frumoase pe lumea asta – relația cu bunicii.

Românii sunt foarte muncitori, asta este indubitabil. Li se alătură polonezii, lituanienii, bulgarii, croații și sârbii. Paradoxul este că atunci când vii dintr-un sistem nepus la punct, în care sunt mulți șacali, care mănâncă de pe spinarea ta, aici ți se pare dubios de încet. Da, lucrurile în UK se mișcă cu altă viteză. Se lucrează încet, fără cine știe ce presiune. Nu prea există stres la locul de muncă, dacă te simți stresat îți poți lua o scutire de la medicul de familie pentru a sta acasă și a te relaxa.

Englezii nu știu mare lucru despre România, iar în momentul în care ne aud vorbind ne confundă cu spaniolii sau italienii. Râd și acum când îmi amintesc fața  plină de nedumerire a colegei mele care a crezut timp de un an de zile că sunt franțuzoaică. Danijela, o tipă jumătate sârbă, jumătate croată s-a împrietenit cu mine după ce am aflat că avem în comun șunca, rachia și salata ( salata boeuf ).

O bătrânică simpatică, blondă, cu o coafură anii ‘ 50 mi-a spus:

– Tot ce știu despre România e Halep. Ah, mie și soțului ne place așa de mult de ea, dar mă înfurie când își pierde firea la finalul meciului. Naughty Halep!

Anglia are una dintre cele mai bune politici anti discriminare din lume. E o țară care seamănă cu tolba lui  Moș Crăciun. Găsești oameni din toate colțișoarele lumii, te întâmpină culturi diferite la tot pasul. Predominanți sunt pakistanezi, indieni și africani. Am întâlnit oameni din țări ale căror nume le-am uitat imediat după orele de geografie.

Într-un asemenea multiculturalism, trebuie să fii isteț și să iei ce e mai bun de la fiecare. De la micuța mea prietenă musulmană am învățat trucuri de epilat cu zahăr și modalități de împletirea părului, precum și ce uleiuri să folosesc pentru a mă relaxa. Am mâncat cea mai bună porție de noodles de la o filipineză, care nu s-a sfiit să încerce sarmale cu mămăliguță. Următoarea experiență culinară pe care le-am promis-o va fi șunca cu ceapă. Să vedem ce o să iasă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.