Impresii la cald despre Anglia

Ce au englezii și nu avem noi? Ce avem noi și nu au ei?

M-am trezit cu mult dor în mine, dar și cu multe comparații în minte între România și Anglia. Iată câteva impresii la cald despre UK direct de la firul ierbii, după un an și trei luni de locuit aici:

În Anglia regulile se aplică

La ei cam totul se aplică, fie că este vorba de limita de viteză, de regulile de circulație, de protocolul necesar pentru o programare la medicul de familie.

Interviurile de angajare sunt diferite

În România, din câte am văzut, contează mult impresia pe care și-o face angajatorul atunci când te vede prima dată. Ți se selectează cv-ul, ești sunat ( eventual ai un scurt interviu telefonic ), apoi invitat la un interviu face to face. Ajuns în punctul ăla se clarifică apele și îți cam dai seama dacă va mai fi un interviu sau nu. În Anglia, dacă nu stai bine cu tehnologia, e puțin mai complicat. Ei merg pe aplicații online, indiferent că e un post într-o corporație sau într-o fabrică de sandviciuri. Adică îți faci un cont pe un site de joburi, unde trebuie să completezi date despre tine, ca apoi să completezi aceleași date despre tine și pentru aplicația aleasă, sa faci o scrisoare de intenție, să dai mai multe teste, prin care ei să-și dea seama cum te-ai comporta în anumite situații și, la final, să mai argumentezi în 300 de cuvinte de ce ai ales compania respectivă. Multe aplicații îți cer să pornești camera web și să răspunzi oral la întrebări.

Banii se dau, nu se promit

Nu am auzit pe nimeni care a muncit și nu a luat banii. Banii se dau la timp, nu există să te treacă meschin cu mai puține ore pe cartea de muncă. Când le-am spus foarte ferm la un interviu că mă aștept la seriozitatea plății s-au uitat lung la mine.

Britanicii nu mănâncă sănătos

Când eram mică mă uitam pe Tvr2 la Jamie Oliver. Și acum am în minte cum rupea el frunzele de salată cu mâna și cum presăra el pătrunjel și nuci proaspete. No way! Li se rupe lor de mâncatul sănatos, sunt un popor extrem de comod și cu o poftă de fast-food nemăsurată. „Kieran, dacă mai zbieri la mine nu mai mănânci hamburger la cină!” mi-a rămas și acum în minte replica asta pe care i-a dat-o o mamă băiețelului ei. Kieran, la auzul amenințării țopăia vesel și repeta hamburger.  Mi-e dor de nu mai pot de roșiile zemoase de țară, care-s atât de bune, că nici sare nu trebuie să pui pe ele.

O grămadă de nume ciudate

Englezii au o grămadă de nume ciudate, dar și mai ciudate li se par numele românilor. La petrecerea companiei am fost nominalizați pentru diverse chestii. Îmi dădeam seama de fiecare dată când urma să rostească numele meu pentru că tipa se oprea și-l întreba pe managerul meu cum se pronunță. Nu mi-am imaginat că Alina poate deveni Alena, Ălina cu un l împleticit, aproape beat, Halina, Eleina și într-un final Helena.

Serviciile cosmetice sunt al naibii de scumpe 

Pentru un pensat, epilat, mani-pedi și tuns îți lași juma’ de salariu. Ce mi s-a părut interesant a fost să văd că tipa de la unghii e înlocuită de tipul. Sunt foarte mulți bărbați chinezi manichiuriști, care pun gel pe unghii. De obicei serviciile lor cosmetice nu sunt de bună calitate. Singura chestie care m-a dat pe spate a fost pensatul cu ața, care aici e la ordinea zilei.

În Anglia serviciile dentare au prețuri piperate

Ferească sfântul să ai probleme cu dinții aici. Dacă te duci cu fața umflată la medicul de familie îți dă trimitere peste două săptămâni. Ia cu paracetamol, să ai poftă! Dacă te duci la privat îți cere cel puțin 100 de lire doar pentru consult. Mai ieftin ieși dacă îți cumperi bilete și te duci acasă. Recent, un englez mi-a spus că a fost în România la stomatolog și i s-a părut UAU. Aparatură, servicii, tot. O să vină în vară și cu familia pentru a beneficia și ei de așa tratament.

Femeile britanice sunt gălăgioase

Poartă în ele ultimele rămășițe ale saxonilor, sunt gălăgioase, vorbesc tare și beau mult. Prima dată când m-am plimbat prin Soho ( un cartier asemănător cu Centrul Vechi ) m-a șocat să văd la tot pasul femei bete, în patru labe pe stradă.

După prima mea zi de muncă aici, pe timesheet, la comentarii mi-au scris Efficient but quiet. M-a trăznit fraza, tocmai pentru că mă consider exact contrariul.

Englezii trecuți de patruzeci de ani ies mai des în oraș decât tinerii. Aici muncești cât ești tânăr și te distrezi la bătrânețe. Dacă ai sub douăzeci și cinci de ani ești plătit cu mult mai puțin decât cei peste, așa că mare lucru nu stângi încât să-ți permiți să ieși des.

Downladatul este ilegal

Când am vorbit cu colegele despre filme și le-am făcut câteva recomandări mi-au zis că nu știu dacă le găsesc pe toate. Așa că m-am oferit să le descarc eu frumușel, de pe contul meu de filelist. Mă pufnește râsul și acum când îmi amintesc reacția lor. Era ca și cum cineva mi-ar fi pus ochelari de bad gangster.

Englezii au mulți copii

Dacă în România rata natalității e foarte mică aici e invers. Majoritatea au cel puțin trei copii. O mamă primește 900 de lire, un fel de alocație în primul an de după naștere. Sunt foarte multe mame care aleg să fie casnice pentru că au multe beneficii de la stat și council.

Ca să închei într-o notă amuzantă britanicii și televizor ajung să fie pleonasme. Odata la cumpărături, când o bătrânică vorbăreață m-a întrebat dacă am văzut nu știu ce la tv. Când i-am zis că eu nu am televizor și-a strigat soțul să vină repede să mă vadă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.