Curajoasele de lângă noi

Nu ai cum să nu le iubești sau dacă nu le iubești măcar să le admiri. Sunt peste tot. Le poți vedea pe stradă, în casă, la birou, într-o bucătărie sau într-un motostivuitor. Sunt fermecătoare oriunde.

Despre cine e vorba? Despre Curajoasele.

Când m-am întâlnit cu ea mă duceam să-mi plătesc niște facturi. Tocmai ieșisem din Mega, mă îndreptam foarte grăbită să traversez strada. La ora aia orașul era sălbatic, gălăgios. Ea era cu el, un fost el din câte i-au trădat gesturile. Curajoasa avea părul scurt, tunsoare franțuzească iar el o coadă lungă . Urlau claxoanele și mai tare urlau ei. Cărau după ei două biciclete cochete și asta le mai potolea elanul. Am înaintat împreună. Era transpirată pe tot spatele și-și scrâșnea dinții. La câțiva metri distanță el era așteptat de altă fată. A grăbit pasul, a îmbrățișat-o și au plecat.

-Dracu’ să te ia, mă! a vociferat încet în bărbie, lăsându-i să se îndepărteze.

La două ore distanță prezentam un proiect împreună. Ne știam superficial, nu discutasem niciodată chestii mai personale. Tipa era perfect lucidă,  o bluză proaspătă era acompaniată de un discurs articulat.

C este o fostă șefă. Beton femeia. E felină perfect conștientă de blana strălucitoare. Are zvâc, zvâcnire și viață-n ochi. Atât după prima naștere, cât și după a doua urca și cobora scări în parc pentru a-și redobândi vechiul corp.

K, o amică de-ale mele își crește copilul singură. Prima dată când i-am văzut împreună m-a cuprins bucuria. Nu seamănă a mamă și fiu, dar nici a soră și frate. E ceva mai curat și mai senin de atât.

Până la paisprezece ani a trăit in Filipine, după care toată familia s-a mutat în Anglia. Povestește cu amuzament că fobiile ei sunt curelele de la pantaloni, pantofii, cozile de mături și tot ce exista la îndemână acum douăzeci de ani pentru  bătaie. După ce a terminat liceul s-a trezit însărcinată într-o relație abuzivă și toxică.  Într-o zi venind de la cumpărături s-a trezit strangulată de partener. Era furios și îi reproșa că-și iubește mai mult copilul decât pe el. Curajoasa s-a zbătut, i-a dat un pumn stângaci în ochi și a fugit descuță și însărcinată afară.

Câțiva ani de zile n-au mai știut nimic unul de celalălt până când s-au întâlnit în mall întâmplător. Era neschimbat, doar că plimba stângaci și plin de duioșie un căruț.

O altă curajoasă am întâlnit-o în parcul Politehnicii. Nu era acolo să se plimbe sau la o tură de alergat, ci era acolo să se mărite. Îmi aduc aminte că era o vară leșioasă și uscată așa că m-am oprit la umbră, lângă bisericuța din parc. O blondă foarte fashion, coafată a la Marilyn Monroe ajunsă foarte devereme, cu țigara în colțul gurii își îmbrățișează  primii invitați.

Dacă dau timpul în urmă cu vreo treisprezece ani îmi vine în minte imaginea unei adolescente cu multă imaginație, care a ros cu poftă tot ce însemna simbolism din singura bibliotecă din oraș, dar care primește la teză o notă mică pentru o lucrare amplă. Argumentul profesoarei a fost că nu a scris exact ce-i dictase- adică un paragraf prost articulat. Când i-a fost înmânată lucrarea a văzut că scria pe margine cu roșu și caligrafic: Eforturile suplimentare în viață nu sunt recompensate, Badea. Așa că a luat și ea un pix și a îngroșat un nouă  peste notă. A zâmbit, nu era vina nimănui.

Îmi place mult luna martie. Miroase a zambile, parfum de damă, a mucenici și rufe albe întinse deasupa unei străzi. Miroase chiar și a recunoștință. Citesc tot mai des heităreli de genul ziua femeii ar trebui să fie în fiecare zi sau Dragobetele nu e doar o zi. Păi nu sunt. Pentru cei isteți nu sunt. Dar cred că cei care nu le sărbătoresc o dată pe an, nu prea le sărbătoresc de fel.

Am zeci de mii de exemple de curajoase, pe cele mai spumoase, apropiate sufletului meu le țin doar pentru mine. Pe voi, bărbații curajoși nu v-am uitat. Promit să aduc un omagiu proxima volta.

Pe data viitoare!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.