Taxiurile în UK

Și cum mă bucuram eu de ultimele minute de somn, începe să sune telefonul. O grămadă de mesaje cu „ninge! Uită-te pe geam să vezi ce e afară!”

Aproape nimic obișnuit dacă aș fi fost în România, dar în UK nu prea pupăm zăpadă, iar ceea ce ei numesc ninsoare sunt câțiva fulgi, care într-o oră se topesc. Anul trecut, în decembrie, nici nu am apucat să scot capul pe geam și să mă dumireasc un pic că s-a și topit.

Anul ăsta, în schimb, s-au deschis porțile cerului și teroaree – zece centimetri de zăpadă. Nici urmă de roți de mașină pe stradă, în stația de autobuz un anunț cum că șoferii s-au dus la bere și fish and chips, pardon că nu se circulă toată ziua din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Așa că am sunat la taxi, dar mi-a intrat robotul. Ce să vezi și să nu crezi, toate companiile de taxi din orașul meu nu au lucrat astăzi.

Pai, bine, dragi englezi, chiar așa? Vă sperie o mânuță de zăpadă? Păi la noi în România când dă prima ninsoare e motiv de bucurie. Băgăm leru-i ler la blană la șapte dimineața, în mașină, de se zguduie geamurile vecinilor. Urlă haina de blană artificială imitație de nurcă, vrea să iasă din șifonier. Abia așteptam să stăm la coadă pe DN2, orice pentru vinul ăla fiert și pentru a testa pârtia.

Zece centimetri? Am stat într-un an blocată de nămeții de zăpadă care acopereau jumătate de casă, fără să mă pot duce la examen. Noroc că l-au amânat, că oricum nu reușisem să învaț prea mare lucru pentru că nu am avut curent electric trei zile.

M-am abătut mult de la subiect. Voiam să vă spun despre taximetriștii din UK. Majoritatea sunt de origine pakistaneză, irakiană, indiană și somaleză. Sunt veniți aici de cel puțin douăzeci de ani.

Cum funcționează serviciile lor de taximetrie? Simplu. Suni ( asta dacă nu ai aplicație ) ți se răspunde destul de repede, iar comanda ajunge intr-un timp foarte scurt. Taximetristul îți cere suma exactă, nu se lasă bacșiș, ți se dă restul până la ultimul bănuț, iar dacă insiști să îi lași câțiva pence ți se deschide și portiera. Condițiile sunt la fel ca ale noastre, poate doar mirosul de shaorma luată caldă de la Dristor e înlocuit cu cel de curry și carne de miel.

Dezavantajul e că taximetristul din UK e lovit de o curiozitate teribilă, pe care și-o manifestă asupra clientului, spre deosebire de taximetristul român, care vorbește doar despre el. De unde ești? Câți ani ai? Căsătorită? Copii? De ce nu copii? Ce religie ai?

La început mi s-a părut că intră cu picioarele în viața mea personală, dar acum m-am mai obișnuit. Fac asta probabil din plictiseală și pentru a pune subconștient o etichetă pozitivă clientului.

O singură dată mi s-a întâmplat să mi se ceară banii dinainte, doar pentru că i-am spus ca sunt româncă. Bineînțeles că nu a văzut niciun ban chiar dacă a încercat să mă sperie trăgand pe dreapta fără să anunțe. L-am fiert până am ajuns acasă. Data viitoare o să le spun gipsy, să vedem dacă pornesc motorul.

Chiar și așa e mult mai fairplay decât la noi , unde se șterge melteanul de sudoare pe ceafă cu prosopul, pe care-l atârnă de scaun, se uită cu dezgust la tine, se scarpină pe burtă, iar la terminarea cursei își ia el singur bacșis. De, pentru că merită!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.