Scorpia

Am început saptamâna cu un roman interesant semnat de autoarea Anne Tyler și anume Scorpia. Am văzut-o anul trecut într-o librărie, în timp ce colindam Piața Romană, dar atunci eram în căutare de altceva, așa că am spus pas. Toamna asta am găsit-o întâmplător în aeroport și am înhățat-o repede.

Romanul a fost lansat in 2016 și face parte dintr-un proiect numit Hogarth Shakespeare.

Bun. Să vă spun puțin și despre acest proiect. Se încearcă o reinterpretare actuală a operelor lui Shakespeare, precum și o repunere în scenă și în pagină a motivelor operelor sale de către autori contemporani. Las link aici.

Duduia Anne Tyler este din Minneapolis și a debutat cu romanul If morning ever comes, pe care l-am savurat acum câțiva ani și care o impune drept una dintre cele mai interesante voci pe scena asta mare a literaturii americane.

În engleză romanul se numește Vinegar girl și este reinterpretarea romanului Îmblânzirea scorpiei sau The taming of the shrew. Titlul e un joc de cuvinte, iar shrew poate însemna șoarece de câmp sau femeie afurisită.

Scorpia spune povestea unei familii de americani, formată dintr-un tată – om de știință, care locuiește împreună cu fiicele sale Kate, fiica cea mare, care este personajul principal și sora ei Bunni, o liceană rebelă. În afară de ei îl avem pe Piotr- asistentul de laborator al tatălui.

Kate Battista este o tânără care se  simte prinsă într-o viață banală în care activitățile casnice îi ocupă tot timpul. Exmatriculată din facultate, datorită modului neconvențional de a-și susține lucrările ajunge în situația în care trebuie să țină frâiele familiei. Lucrează ca asistent la o grădiniță, unde are foarte multe probleme din cauza modului nonconformist de relaționare cu copii, dar pe care cei mici o adoră.

Totul se schimbă în momentul în care tatăl, excentricul cercetător este pe punctul unei mari descoperiri, dar este împiedicat de expatrierea asistentului său. De aici se declanșează o mare încurcătură și nebunie care implică șoareci, căsătorie din interes, planuri și ouă cu maioneză.

La fel ca în Îmblânzirea scorpiei Kate este obligată să se căsătorească cu un bărbat pe care nu-l cunoaște. Spre deosebire de romanul lui Shakespeare, în care căsătoria lui Katherine vine ca o impunere din partea tatălui iar apoi este îmblânzită cu forța de către consortul Petruchio, în interpretarea acutuală se folosește manipularea emoțională. La sfârșitul romanului, atât Kate cât și strămoașa sa sunt încercate de o dragoste masochistă în momentul în care viitorul mire se lasă așteptat ore întregi la propria nuntă.

În concluzie, mie mi-a plăcut, dar în același timp nu. Stilul e năucitor, amuzant, intriga e efervescentă. Modul neconvențional în care Kate vede viața în prima parte a romanului e compensat prin pragmatismul viitorului soț, Piotr.

Abundă de umor, mai ales prin prisma creionării unui personaj masculin nătâng, care nu stăpânește genurile.

Iată un citat amuzant:

-Die cât timp îți lași părul să crească?

Schimbarea de subiect o luă prin surprindere.

-Poftim? făcu ea. Ah, cam de printr-a opta. Nu știu. Pur și simplu mă săturasem de atâta trăncăneală de la salonul de cosmetică. Turuială, turuială, turuială. Certuri, neînțelegeri, povești de dragoste și divorțuri. Mie uneia nu-mi venea în minte absolut nimic. Până la urmă mi-am zis: „Ei, fir-ar să fie. O să renunț să-mi mai tund părul. ”

-Iești nemaipomenit die atrăgător, spuse Piotr.

Sfârșitul romanului pare tras de coadă, este neașteptat, dar în același timp banal. Mi-am propus să continui seria romanelor din proiectul Hogarth Shakespeare, so keep in touch.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.